VPM-VHV - Palletizer

Technovatie is het geheim achter de snelheid


Tholen – De gemiddelde grootte van verpakkingen wordt kleiner, constateert Maarten Verbruggen van Verbruggen Palletizing Solutions. Het klinkt als een tegenstelling maar het is een trend die aansluit bij de wens om producten retailer-ready te verpakken. “Kleinere verpakkingen verwerken betekent meer handelingen. Vanuit de industrie is dus een sterke vraag naar verdere automatisering van het stapelproces”, vertelt Maarten. “Wij noemen dat Technovatie, de kruising tussen techniek en innovatie.”

Ongeëvenaard
“Wij zijn een bedrijf dat van oudsher is gespecialiseerd in het palletiseren van moeilijk stapelbare producten maar ons steeds verder verbreden. Daarom zochten we naar een oplossing voor deze vraag naar verwerking van kleinere verpakkingen, en ontwikkelden de VPM-VHV. Deze machine is een combinatie van onze 25 jaar ervaring en continue innovatie, maar het geheim zit hem in de software die alles aanstuurt. Sinds we de besturing in eigen beheer namen is het gelukt om een ongelooflijk snelle machine te maken. De VPM-VHV stapelt 50 kratten tot 120 dozen per minuut, afhankelijk van het aantal per laag “, vertelt Maarten. De verwerkingssnelheid van de VPM-VHV is volgens Maarten nog ongeëvenaard. Verbruggen Palletizing Solutions presenteerde de machine tijdens de Fruit Logistica 2017. “Ook in agriland worden de verpakkingen kleiner. De machine kan in combinatie met een grote hoeveelheid verschillende verpakkings- en bufferlijnen worden geleverd en de buffers één voor één legen.”

Meeveranderen
Het bedrijf heeft op IT gebied dus flinke stappen gemaakt, de huidige ontwikkeling is om software aan andere machinebouwers te gaan koppelen, het zogenaamde IOT. Een andere belangrijke ontwikkeling is de focus op export. “Voorheen exporteerden we voornamelijk naar Europese en Westers georiënteerde landen: de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Maar je moet mee veranderen met de wereld. We zijn momenteel bezig om ons exportgebied uit te breiden en maken een internationaliseringsslag. Sinds we medewerkers hebben uit China, Argentinië, Rusland, India en Mexico krijgt de export naar die landen een boost. ‘Native speakers’ zijn onmisbaar om taal- en cultuurbarrières te slechten.”